Tauragės kultūros centro kultūros paveldo tarnybos specialistės teikė paraišką Tauragės rajono savivaldybės Jaunimo užimtumo ir verslo skatinimo programos finansavimui gauti. Konkursui teiktoje paraiškoje „Trys dienos su kultūros paveldu“ buvo akcentuojama pažintis su Tauragės krašto istorija, kultūros paveldo objektais.

Kiek žinių mokiniai gauna istorijos pamokų metu? Daugiausia vaikai sužino apie pagrindinius istorijos įvykius ir jų datas. O gimtasis miestas, kraštas? Kiek istorijos pamokų skirta jam?

Ar tikrai pažįstame savo kraštą? Ar tikrai aplankėme visus penkiolika Tauragės krašto piliakalnius? Ar matėme užmarštin nueinančius koplytstulpius? Ar žinome kiek holokausto aukų atminimo vietų yra Tauragės apylinkėse? Kiek dvarų ar bažnyčių yra išlikusių Tauragės krašte? Visai tai yra protėvių palikimas – kultūros paveldas.

Pirmoji pažintis su Tauragės krašto kultūros paveldo objektais prasidėjo pėsčiųjų žygyje po Tauragę. Tądien aplankėme ir susipažinome iš arčiau su šiais objektais: Tauragės pilimi, pašto stotimi ir jai priklausančiu užeigos namu, Hiršo Gitkino malūnu, gynybiniu dotu Jūros upės slėnyje, senamiesčio aikšte laisvės gatvėje, geležinkelio stotimi. Tai buvo puiki mokomųjų dalykų – istorijos, dailės, gamtos pažinimo integracija, susiejant mokymąsi su realia patirtimi.

Antroji diena skirta Skaudvilės apylinkėms. Aplankėme Ivangėnų I-ąjį ir II-ąjį piliakalnius, Nosaičių piliakalnį. Patyrėme nepakartojamų įspūdžių klausydamiesi Skaudvilės krašto muziejininkės Ingos Nagaitienės pasakojimo apie prieškario Skaudvilę, čia gyvenusius žydus, klestėjusias parduotuves. Lankėme pagrindinį Skaudvilės kultūros paveldo objektą katalikų bažnyčią ir kitus istorinius objektus.

Trečioji diena – ekskursijaPagramantyje. Aplankėme Pagramančio piliakalnį bei atodangą. Susipažinome su unikaliu kultūros paveldo objektu – Šv. Mergelės Marijos Nekaltojo prasidėjimo bažnyčios statinių kompleksu bei sakralinio meno kūriniais. Ekskursijos dalyvius svetingai pasitiko Pagramančio regioninio parko administratorė Rita Krompalcienė. Ilgametė pagramantiškė R. Krompalcienė parodė naujai įrengtą zodiako ženklų alėją, kabančius lieptus ir miestelį puošiančias medines skulptūras. Ekskursiją užbaigėme edukacija „Piemenėlio duona“.

Tris dienas trukusiose ekskursijose vyko žaismingos viktorinos apie Tauragės krašto kultūros paveldo objektus. Moksleiviai turėjo galimybę dalyvauti geriausio jaunojo gido konkurse patys pristatydami pasirinktą Tauragės krašto kultūros paveldo objektą.

Geriausio jaunojo gido konkursą laimėjo Šaltinio progimnazijos 5A klasės mokinė Ernesta Navickaitė, parengusi pasakojimą apie Pagramančio piliakalnį. Moksleivei įteiktas prizas – kvietimas dviem asmenims pasiplaukioti pramoginių laivu „Skalva“ Nemuno upe. Šį prizą dovanojo projekto partneriai – Pagėgių savivaldybės turizmo informacijos centras.

Aktyviai dalyvavusiems viktorinoje ir kitose organizuotose veiklose buvo įteikti knygų skirtukai su Tauragės krašto kultūros paveldo bei istoriniais objektais.

Projekto veiklos užbaigtos piešinių konkursu. Gražiausias, prasmingiausias, projekto temą atitinkantis piešinys taps 2022 metų kultūros paveldo tarnybos renginių plakatu.

Pažintinių ekskursijų akimirkos buvo įamžintos momentiniu fotoaparatu. Kiekvienas užmezgęs draugystę su kultūros paveldu prisiminimui gavo mažą fotografiją.

Kultūros paveldo specialistės Svetlana Jašinskienė ir Aida Ašmonaitė dėkoja „Šaltinio“ progimnazijos mokytojai Marinai Cariovai už bendrystę ir motyvuotus auklėtinius, kuriuos tris dienas lydėjo žingeidumas bei smalsumas.

Kultūros paveldo tarnybos informacija