Kovo 15 d. Vilniaus rotušėje vyko Nematerialaus kultūros paveldo vertybių įrašymo į nacionalinį sąvadą iškilmės. Iškilmingame renginyje pristatytos 2018 metais patvirtintos devynios sąvado vertybės ir įteikti sertifikatai jų saugotojams. Tarp devynių geriausiųjų ir Tauragės krašto bandonininkai.
Tradicinės kultūros puoselėtojus sveikino Lietuvos Respublikos kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas, įrašymą į sąvadą liudijančius sertifikatus teikė iškilūs Lietuvos visuomenės, kultūros, sporto veikėjai.

Tauragiškiams apdovanojimą ir sertifikatą įteikė tauragiškis, operos solistas Liudas Mikalauskas. Nuoširdžiai padėkota projekto rengėjams (Tauragės Kultūros centro kultūrinių renginių organizatorei, etnografei Salvinijai Žemaitienei), koncerte grojusiam bandonijų virtuozui Albinui Batavičiui, muzikantams iš Lomių krašto, bandonininkų vadovui Arūnui Rakevičiui ir kitiems žmonėms, puoselėjantiems šią tradiciją mūsų krašte.

Iškilmėse taip pat dalyvavo Nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąvado veiklos grupės vadovė, Lietuvos nacionalinio kultūros centro direktoriaus pavaduotoja Vida Šatkauskienė, savivaldybių ir bendruomenių atstovai, folkloro ansamblių vadovai ir kiti svečiai, koncertavo muzikos kūrėjas, atlikėjas Saulius Petreikis su grupe. Renginį vedė žurnalistė, televizijos laidų vedėja Ugnė Galadauskaitė.

2017 m. buvo patvirtintos pirmosios dešimt Lietuvos Nematerialaus kultūros paveldo sąvado vertybių. Šiuo įrašymu Sąvadą papildė dar devynios tradicijos: lietuviškos ristynės, tarptautinis folkloro festivalis „Skamba skamba kankliai”, verbų rišimo tradicija Vilniaus krašte, muzikavimas bandonijomis Tauragės krašte, visaginiečių totorių pavasario ūkio darbų pabaigtuvių šventė Sabantujus, Skudutiškio (Molėtų r.) šventvietės lankymas, Biržų krašto sutartinių atlikimas, Šiaurės rytų aukštaičių muzikavimas Peterburgo armonika ir užlietų Kauno rajono kaimų dainavimo tradicija (Dainos iš marių dugno).

Sąvado valdytojas Lietuvos Respublikos kultūros ministerija ir tvarkytojas Lietuvos nacionalinis kultūros centras paraiškų teikimą sąvadui skelbs kiekvienais metais, tad savo tradicijas saugančios ir tęsiančios bendruomenės turės galimybę jas išryškinti ir parodyti kitiems.

Šiuo metu Nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąvade yra jau 22 vertybės. Pirmuoju įrašymu šalia UNESCO Reprezentatyviajame žmonijos nematerialaus kultūros paveldo sąraše jau esančių tradicijų – kryždirbystės, sutartinių ir Baltijos šalių dainų ir šokių švenčių – į Nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąvadą 2017 m. buvo įtraukta 10 vertybių, o 2018 m. paskelbtos dar 9 vertybės.