Renginių apžvalgos

2019-05-31-Kviečia ansamblių vakaras „Čia protėvių ir mūsų žemė“

By 2019 31 gegužės15 kovo, 2020No Comments

Gegužės 31 dieną nuo 22 valandos Tauragės vasaros estradoje visus tauragiškius ir miesto svečius sukvies Lietuvos šimtmečio dainų šventės „Vardan tos…” ansamblių vakaras „Čia protėvių ir mūsų žemė”.

Ansamblių vakaro teatralizuotas koncertas atspindi valstybės pamato kertinius akmenis: tapatybę, šeimą, darbštumą ir meilę Tėvynei.

Vakarą pradės iškilminga Ansamblių vakaro ( Žemaitijos) ugnies įžiebimo ceremonija.

Koncerto programą sudaro keturios dalys.

Pirmoje dalyje „Protėvių žemė“ pagerbsime savo protėvius – baltų gentis. Regėsime ritualų vizijas, baltų Dievų Perkūno, Laimos ir Žemynos simbolius, išgirsime užkalbėjimus saugančius gimdyvę, simbolinį Gyvybės ratą, vienijantį mus ir protėvius. Vaiko gimimas šiame rate simbolizuoja Tautos ir Valstybės gimimą.

Antroji dalis „Šeima“ vaizduoja šeimos papročius, šventes ir tradicijas: darnią šeimą, pagarbą tėvams ir seneliams, harmoningą ir laimingą vaikystę. Žmogaus gyvenimas kupinas virsmų. Jaunystė – kaip pavasarį sužaliavusi Žemė, kaip putinų žydėjimas (šis augalas jaunystės ir grožio simbolis), kaip Rasų laužo ugnis, pražydęs paparčio žiedas. „Sakalėlis ir gegutėlė tupia ant vieno krūmo ir kartu nuo lapelių raselę geria“, o mergelė su berneliu „už vieno stalo sėdi, iš vieno kupko geria, vieną žodelį kalba“. Kraičio drobelės kraunamos į skrynias, pinamas rūtų vainikas nuotakai. Vestuvių kviesliai, piršlys ir svočia, jaunųjų pulkas, linksmybės, pagarbus ir graudus jaunosios atsisveikinimas su namais. Vyras ir moteris – nauja šeima – pradeda gyvenimo kelionę. Rūpesčiuose ir darbuose, vaikų laukime, džiaugsme ir santarvėje – kartu. Kelis šios dalies kūrinius atlieka ansambliečių šeimos su savo vaikais.

Trečioje dalyje „Darbas – duona kasdieninė“ nusilenksime Motinai Žemei, kurią tūkstančius metų ardami, sėdami, nuimdami derlių mūsų protėviai sukūrė daugybę nuostabių dainų ir apeigų, kuriose aukštinamas darbštumas, pagarba ir meilė Žemei. Maldą deivei Žemynai atliksime pasipuošę baltų genčių kostiumais, kuriuos specialiai pasisiūdinome šiai programai. Nudirbti lauko darbai, iškulti ir sumalti grūdai, ,,saulelė apėjo aplink dangų, martelė anksti kėlė, didis dvaras pašluotas, skomos užtaisytos, balta duona jau ant stalo…“ Prie kurio – visa Lietuva. (Žemaitija?)

Ketvirtoje dalyje „Už Tėvynės laisvę“ Už savo buvimą, kalbą, Tėvynę esame dėkingi protėviams, kuriuos, kaip ir mus, augino ir auklėjo Žemė. Žemaičių gentys ilgiausiai kovėsi už savo ir kitų genčių laisvę. Žemaitija- Žiemgala, Kuršas, Skalva, Nadruva, Dainava, Nalšia, Sėla… Tai mūsų protėvių ir mūsų Žemė. Tūkstančius metų čia kūrėsi ir iki šiol gyvuoja Lietuvos valstybė. Ją saugojo ir gynė mūsų protėviai, seneliai ir tėvai.

Per muziką ir šokį pajuskime vienybę!

Tad susitinkame gegužės 31 d. 22 val. Tauragės vasaros estradoje!