Savaitgalį Druskininkuose vykusiame respublikiniame konkurso „Žodzis žodzį gena“ finale dalyvavo šauniausi Lietuvos pasakoriai. Tarp jų – ir trys Tauragės rajono atstovės.

Konkurso, kuris suburia meniško žodžio atstovus, tikslas – gaivinti ir puoselėti pasakomąją tautosaką, jos žanrų įvairovę, tarmes. Taip pat išaiškinti, paskatinti ir pagerbti autentiškiausius, originaliausius tautosakos pateikėjus ir atlikėjus bei atkreipti dėmesį į sakmes ir padavimus, susijusius su gamtos, kultūros ir istorijos objektais.

2019 metų konkursu prisidėta ir prie Vietovardžių metų paminėjimo.

Išsiaiškinti, kas yra geriausias Lietuvos pasakorius ar pasakorė, į Druskininkus atvažiavo atstovai iš įvairių šalies miestų bei miestelių. Visi jie prieš tai dalyvavo ir geriausiais buvo pripažinti savo rajonuose vykdytose vietinėse atrankose.

Visi konkurso dalyviai buvo suskirstyti į tris kategorijas. Pirmojoje – vyresnio amžiaus žmonės, tradiciją perėmę natūraliai – iš savo šeimos, bendruomenės. Antrai kategorijai priskirti šiuolaikinėje kultūros terpėje pasakoti tarmiškai išmokę savarankiškai arba iš pateikėjų bei įvairių leidinių. Trečiojoje kategorijoje – folkloro ansamblius lankantys konkurso dalyviai.

Geriausią pasakorių ir kiekvienos kategorijos nugalėtojus rinko kompetentinga komisija: Lietuvos liaudies kultūros centro, Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto atstovai.

Skambant tarmiškai šnektai, linksmiems pašmaikštavimams, buvo pastebėtos bei įvertintos ir tauragiškės. Reginai Bliūdžiuvienei įteikta speciali padėka už įtaigų pasakojimą ir temos atspindėjimą.

Dėkojame Rasai Didorienei, Reginai Bliūdžiuvienei ir Vidai Baltrušaitienei už Tauragės krašto garsinimą ir tradicijų puoselėjimą! Jūs buvote pastebėtos ir įvertintos!