Tauragės kultūros centras rugsėjo 20 d. kvietė visus kartu pažintiniais ir pramoginiais renginiais paminėti Europos paveldo dienas. Įvairaus amžiaus lankytojams skirti renginiai subūrė visus, norinčius atrasti, pažinti, tyrinėti kultūros paveldą.

Mūsų mieste, kur netrūko smagių ir informatyvių veiklų, tauragiškiai pristatė savo miesto, buvusio ir išlikusio istorinių kelių ir valstybių paribių pašonėje, paveldą ir istoriją, akcentuodama jį, kaip daugiakultūrį, jungusį savyje lietuvių, vokiečių, rusų, žydų (religiniu požiūriu – katalikų, evangelikų liuteronų, stačiatikių, judėjų) kultūras, tradicijas, papročius, gyvensenas.

Renginių organizatoriai kvietė kartu atsakyti į klausimus: kas liko iš tų laikų Tauragėje, visiškai sugriautoje ir pakilusioje iš pelenų po abiejų XX amžiaus karų, kokius pėdsakus įspaudė čia gyvenusios tautos, kas jas vienijo ir skyrė, kaip viena kultūra papildė kitą.

Jau tradicija tampa Europos paveldo dieną pakviesti Tauragės rajono gyventojus į nemokamą pažintinę ekskursiją. Ekskursijai autobusu po miestą vadovavęs ilgametis kultūros paveldo tarnybos vadovas Edmundas Mažrimas pristatė čia gyvenusių tautinių mažumų gyvenimo ir veiklos pėdsakus: evangelikų liuteronų, katalikų bažnyčias, stačiatikių cerkvę, sinagogos vietą, šių bendruomenių kapines ir sunaikintų, užstatytų kapinių vietas, mokyklas, vaikų darželių vietas, žydų banką. Buvusioje Vokiečių gatvėje, kurioje telkėsi ši bendruomenė, buvo ieškoma dar išlikusių šios tautinės mažumos ženklų. Rusų bendruomenė, kurios didžiąją dalį XIX a. pabaigoje sudarė pasienio, muitinės ir kitų valstybės įstaigų tarnautojai, buvo siejama ir su išlikusiais administraciniais to laikmečio statiniais: pašto stoties, užeigos namų, buvusios muitinės pastatais.

Surasti šiuos ir kitus objektus, atsakyti į pateiktus klausimus – tai užduotys orientacinio žaidimo „Kultūros paveldas: pažink ir pramogauk“ dalyviams. Komandai užsiregistravus ir nusifotografavus Europos paveldo dienų vėliavos fone bei nuotrauką įkėlus į programėlę, buvo duotas startas maršrutui mobiliojoje aplikacijoje „Actionbound“. Užduotis – kuo greičiau surasti objektus, atlikti užduotis ir atsakyti į pateiktus klausimus. Žaidimas startavęs 16 val., finišavo 18 val. Tauragės pilies kiemelyje. Dalyviai, pilni teigiamų emocijų ir naujų patirčių, noriai dalinosi įspūdžiais ir gera nuotaika.

Vakarop daugiakultūrio krašto atspindžiais nušvito ir Tauragės moksleivių kultūros centro fotografijos studijos, vadovaujamos Juozo Petkevičiaus. Krašto muziejuje „Santaka“ atidaryta paroda, nuaudusi trapią giją tarp buvusio ir esamo, tarp to, kas pradingo ir išliko, tarp pastangų išsaugoti ir pasiektų rezultatų.

Smagus laikas drauge, įdomių renginių įvairovė, informatyvios pramogos – puiki proga dar geriau pažinti paveldą Tauragės rajone, skatinanti ir ateityje domėtis mūsų rajono, šalies, Europos paveldu.

Projektą remia Kultūros paveldo departamentas prie Kultūros ministerijos ir Tauragės rajono savivaldybė.