Liepos 11-ąją Skaudvilėje paminėta Durbės mūšio 760-ies metų sukaktis. Ta proga jau nuo pat ryto prasidėjo žygiai: pėstieji, vedami valstiečio žemaičio Marijaus Čekavičiaus ir lydimi žemaitukų veislės žirgų „kavalerijos“, išžygiavo iš Šventojo miško, o dviratininkų kolona, vedama bendruomenės „Skaudvilės kraštas“ pirmininko Vido Bičkaus, kiek vėliau pajudėjo iš istorinės Skaudvilės miesto centrinės aikštės. Trepuose prie jų prisijungė šios bendruomenės atstovai su pirmininke Jolanta Skrodeniene.

Bijotuose visi žygeiviai susitiko, aplankė D.Poškos muziejų ir patraukė link Ivangėnų/Karšuvos piliakalnių. Čia jau būriavosi gausus garbingų žemaičių ir svečių būrys iš visos Lietuvos: LR Seimo narė Aušrinė Norkienė, Tauragės rajono savivaldybės meras Dovydas Kaminskas, istorikas, humanitarinių mokslų daktaras, docentas Vytenis Almonaitis, nevyriausybinių organizacijų apdovanojimų komiteto kancleris Saulius Povilaitis, operos solistas Liudas Mikalauskas, Skaudvilės seniūno pavaduotoja Dalia Milašienė, vienas iš šio renginio organizatorių, VšĮ „Karšuvos būtovė“ prezidentas, skaudviliškis, istorijos tyrinėtojas Antanas Gedvilas ir kiti.

Piliavietėje prie amžinosios ugnies aukuro buvo pakeltos Gediminaičių ir Vyčio vėliavos. Ši pareiga patikėta Tauragės merui Dovydui Kaminskui ir Vidui Bičkui. Kalbėjo svečiai, docentas Vytenis Almonaitis perskaitė pranešimą apie Durbės mūšio reikšmę, o Antanas Gedvilas paskelbė garbingų apdovanojimų pradžią.

Minint Žemaitijos pirmojo paminėjimo istoriniuose šaltiniuose 800- ųjų metų sukaktį, Žemaitijos kunigaikščių (Vykinto, Gerdvilo, Almino) medalių kolekcija (autorius -dailininkas Artūras Slapšys, 2019 m., steigėjas- VšĮ „Karšuvos būtovė“) už įvairias prasmingas veiklas buvo apdovanota keliolika čia susirinkusių nusipelniusių žemaičių arba jų atstovų. Po apdovanojimų ceremonijos, kurią papuošė operos solisto, kraštiečio Liudo Mikalausko sudainuota arija iš operos „Pilėnai“, Žemaitijos žynys Kęstutis Juškys atliko medalių pašventinimo apeigas.

Pabendravę ir pasidžiaugę piliaviete ir vienas kitu visi patraukė link Skaudvilės kultūros namų, šalia kurių jau šurmuliavo edukacijų, prekybos ir pramogų erdvė. Čia buvo galima žiūrėti filmus po atviru dangumi, jodinėti žemaitukais, šaudyti iš lanko, nusipirkti „Milžinų muilo“ ar medžio gaminių, pasigaminti švilpynę, pasimokyti verpti, pinti kartu su Norkaičių tradicinių amatų ir etnokultūros centro meistrais, dalyvauti senoviniame kūlvirsčio čempionate kartu su žemaičiu Marijumi Čekavičiumi.

Vakarop demonstruotas Ritos Ščiglinskienės filmas „Pergalė, be kurios nebūtų Lietuvos“, koncertavo legendinis Vytautas Babravičius-Simas, sujaudinęs susirinkusiuosius ne tik savo unikaliu balsu ir dainomis, bet ir įdomiais autentiškais pasakojimais ir kartu su visais sugiedota „Lietuva brangi“. Skaudvilėje, mažojoje Lietuvos kultūros sostinėje‘2020, Durbės mūšio metinės paminėtos ramiai, bet prasmingai. Nuoširdus ačiū visiems, prisidėjusiems prie renginio organizavimo.