„Atmintis gyva, nes liudija“ – visuotinė pilietinė iniciatyva, sukvietusi vieningai sausio 13 d. 8 val. ryto dešimčiai minučių languose uždegti žvakutes.

Vienybės ir atminimo žvakutės sužibo ir Tauragės kultūros centro languose, taip pagerbiant 1991 m. žuvusiųjų už Lietuvos laisvę atminimą.

Iniciatyvos simbolis – žvakė, simbolizuojanti gyvybę, šviesą, teisingumą, atmintį ir vienybę, dar kartą paliudijo – mes neužmiršome, mes branginame tai, kas iškovota, tai, ką turime dabar.

Pilietine iniciatyva „Atmintis gyva, nes liudija“ prisimenamas 1991 metų sausis, kai vienybės ir laisvės siekio vedini Lietuvos piliečiai pasiekė istorinę pergalę. Tauta atsilaikė prieš sovietinių okupantų ir vietinių kolaborantų agresiją bei bandymą karine jėga įvykdyti perversmą ir apgynė atkurtos valstybės nepriklausomybę.

2021 m. pilietinė iniciatyva „Atmintis gyva, nes liudija“ Lietuvoje vyksta jau keturioliktą kartą. Kasmet šią iniciatyvą palaikančių švietimo įstaigų ir kitų institucijų daugėja. Nuo 2010 metų iniciatyvą „Atmintis gyva, nes liudija“ aktyviai palaiko ne tik Lietuvos bendrojo ugdymo mokyklos, bet ir Lietuvos Respublikos ambasados užsienyje, valstybės institucijos: Lietuvos Respublikos Seimas, Lietuvos Respublikos Vyriausybė, Lietuvos Respublikos Prezidentūra, Krašto apsaugos ministerija, Kultūros ministerija, Švietimo ir mokslo ministerija, muziejai, bibliotekos, ligoninės, policijos komisariatai, pasienio užkardos ir daug kitų įstaigų bei organizacijų.