Žiemą lauk vysime įspūdingo dydžio kaukėmis

Įsismaginusi šiuometė žiema kol kas, panašu, planų trauktis dar neturi, tačiau Tauragės kultūros centras jau planuoja Užgavėnių šurmulį ir būdus, kaip karantino metu, išprašyti žiemužę lauk.

Įprastai tauragiškiai Užgavėnių linksmybes rengdavo Pilies aikštėje, kur būdavo kepami blynai, rengiami šokiai ir deginama Morė, kas mums pranešdavo apie artėjantį pavasarį. Šiais metais, dėl pandemijos, Užgavėnių pokštai, kaukės ir linksmybė bus kitokios, juk kitokia ir šiųmetė žiema.

Kokios Užgavėnės be kaukių ? !

Lietuvoje Užgavėnės garsėja persirengėliais kaukės bei persirenginėjimas – vienas pagrindinių Užgavėnių šventės atributų. Siekiant išsaugoti tradiciją, šiais metais tauragiškius kviečiame į įspūdingą kaukių parodą. Net 19 išskirtinių, rankomis gamintų žmogaus dydžio, Užgavėnių kaukių, įsikurė prie Tauragės kultūros centro. Kaukes gamino: Tauragės ,,Versmės” gimnazija, Tauragės ,,Šaltinio” progimnazija, Adakavo kultūros centro skyrius ir Adakavo bendruomenė, Batakių kultūros centro skyrius. ir Batakių bendruomenė ,,Aukaja”, Dacijonų kultūros centro skyrius ir Dacijonų kaimo bendruomenė, Dapkiškių kultūros centro skyrius ir Pilaitės bendruomenė, Mažonų kultūros centro skyrius ir kaimo bendruomenė ,,Mažonų rytas“, Pagramančio kultūros centro skyrius ir Pagramančio bendruomenė ,,Gramančia“, Sartininkų kultūros centro skyrius ir Sartininkų bendruomenė ,,Sartupietis”, Skaudvilės kultūros centro skyrius ir Skaudvilės krašto bendruomenė, Taurų kultūros centro skyrius ir Taurų bendruomenė ,,Taurų žiburys“, Žygaičių kultūros centro skyrius ir Žygaičių bendruomenė ,,Žygava“, Lomių kultūros centro skyrius ir Lomių kaimo bendruomenė ,,Lomiai”, Tauragės Kultūros centras.

Kiekvieną einantį pro šalį kviečiame užsukti, apžiūrėti, išsirinkti labiausiai patikusią kaukę, nusifotografuoti, o vėliau ja dalintis socialinio tinklo Facebook paskyroje su grotažymėmis #TauragėsUžgavėnės. Tokiu būdu mes ne tik bendrai vysime žiemą, bet ir išrinksime daugiausia Jūsų dėmesio sulaukusią Užgavėnių kaukę.

VIDEO

Norite patys pasigaminti šventės atributą – kaukę, bet nežinote kaip?

Tauragės kultūros centro YouTube paskyroje ir socialiniame tinkle Facebook rasite edukaciją, kurios metu folkloro ansamblio Radasta vadovė Lijana Kiltinavičienė Jums padės pasigaminti originalią, įdomią ir išskirtinę kaukę, kuria pasipuošus Jūsų nepažins net artimiausi kaimynai, beje, tai puikus užsiėmimas visai šeimai ilgais karantino vakarais.

VIDEO

Per Užgavėnes būtina sočiai pavalgyti!

Seniau lietuviai Užgavėnes švęsdavo net tris dienas ir pradėdavo ketvirtadienį, kurį vadino „riebiu ketvergu“. Senolių maistas buvo itin riebus: blynai – pietums, mėsa – pavakariams, šiupinys – vakarienei.

Tauragės kultūros centro kolektyvas kviečia Jus pasigaminti gardžią Užgavėnių vakarienę – žemaitišką šiupinį. Išmokti gaminti tradicinį, skanų Užgavėnių šiupinį galite centro YouTube ir Facebook paskyrose esančioje edukacijoje, kur visos tradicinio šiupinio paslaptys kaip ant delno.

VIDEO

Kviečiam visus mažus ir didelius vyti žiemą lauk: su kaukėmis, šiupiniu, blynais ir galbūt net deginama More savo kieme!