Tauragės kultūros centro Skaudvilės skyrius baigė įgyvendinti projektą „Skaudvilės krašto bandonija“ (projekto vadovė – Rasa Bartkuvienė). Projekto įgyvendinimo metu buvo keliamas tikslas užtikrinti, kad Skaudvilės krašto bandonininkų repertuaras ir muzikavimo tradicijos būtų perduotos ateinančioms kartoms. Įgyvendinant tikslą, dar 2020 m. buvo suorganizuoti mokymai groti bandonija, 2021 m. buvo pravesti dar 2 dienų kursai ir konferencija apie bandonijų tradicijas Skaudvilės krašte. Šie renginiai gyventojus paskatino daugiau domėtis unikaliu krašto instrumentu, muzikavimo juo tradicijomis Skaudvilėje, taip prisidedant prie Lietuvos nematerialaus kultūros paveldo vertybės „Muzikavimas bandonija Tauragės krašte“ išsaugojimo ir plėtojimo. Be to, įgyvendintas projektas ir mokymų metu įgyti įgūdžiai paskatino 3 naujus narius prisijungti prie Skaudvilės liaudiškos muzikos kapelos „Dobilas“ su bandonijomis rankose, taip išsaugant unikalias muzikavimo tradicijas ir perduodant jas ateities kartoms.

Projekto įgyvendinimo metu buvo bendrai veiklai suburti bandonijos meistrai Vytautas Krencius ir Albinas Juozapas Batavičius. Abu bandoninkai susistemino turimas žinias ir paruošė vykusių mokymų ir kursų programą, dalyvius mokė savo amato subtilybių, dalijosi patirtimi ir įgūdžiais. Nors mokymų ir kursų grafiką stipriai pakoregavo Covid-19 pandemija, tačiau veiklos pavyko puikiai ir ilgamečiai bandonijos meistrai perdavė savo žinias bei patirtį jaunajai kartai.

Pirmajame etape 2020 m. spalio mėnesį Skaudvilės kultūros namuose buvo vedami mokymai groti bandonija. Mokymus vedė ilgametis bandonijų specialistas Vytautas Krencius. Mokymuose iš viso dalyvavo 8 vaikai ir 4 suaugusieji. Pirmojo etapo metu taip pat buvo įsigyta ir 1 bandonija, kuri naudota mokymų metu, o dabar ja groja kapelos „Dobilas“ naujasis narys.

Antrojo etapo metu 2021 m. birželio 18-19 d. norintieji pažinti bandoniją arba pagerinti grojimo įgūdžius mokėsi jau su dviem mokytojais bandonininkais Vytautu Krenciumi ir Albinu Juozapu Batavičiumi – vyko bandonininkų kursai. Šiuose kursuose dalyvavo 5 vaikai ir 3 suaugusieji. Kursų dalyviai lavino ne tik pirštus, bet klausėsi ir autentiškų Skaudvilės krašto bandonininkų grojimo įrašų.

Birželio 19 d. taip pat vyko konferencija „Skaudvilės krašto bandonininkų repertuaras ir griežimo stiliai“, kur paskaitą skaitė Lietuvos muzikos ir tetaro akademijos vyresnioji mokslo darbuotoja daktarė docentė Gaila Kirdienė, patirtimi dalijosi V. Krencius ir A. Batavičius, taip pat Tauragės kultūros centro bandonininkų ansamblio vadovas A. Rakevičius.

Kursai ir konferencija užbaigti bandonijų koncertu – festivaliu, nes jame dalyvavo visas būrys šio instrumento mylėtojų: tai Jurbarko rajono Eržvilko kultūros centro kolektyvas „Eržvilko bandonija“, švenčiantis 45-erių veiklos metų sukaktį (vad. G. Stirbienė), Eržvilko kultūros centro Vadžgirio skyriaus vaikų ir jaunimo folkloro ansamblis „Šebukai“ (vad. L. Lukošienė), Tauragės kultūros centro bandonininkų ansamblis (vad. A. Rakevičius) ir, žinoma, vykusių kursų dalyviai. Jaunesniųjų grupėje kartu su mokytoju Vytautu Krenciumi grojo skaudviliškiai moksleiviai Matas Monstavičius, Matas Jakubauskas, Gražvydas Levickis ir Joris Jonas Bičkus. Vyresniųjų grupėje grojo Nojus Meilys, Rūta Linkienė, Birutė Liūnienė ir Rasa Bartkuvienė.

Renginyje žemaitiškus pasakojimus pasakojo ir dainas dainavo šių metų „Tramtatulio“ konkurso dalyviai Vakaris Rasickas ir Ovidijus Ansunas bei šio konkurso nacionalinio rato diplomantas Nilius Jonas Ansunas. Na ir galiausiai visus pasveikino grupė „Kreizas“ iš Vadžgirio (vad. L. Lukošienė).

Projektą finansavo Lietuvos kultūros taryba ir Tauragės rajono savivaldybė.