Nuo rugsėjo vidurio vykęs renginių ciklas „Štetlas Taurgėje“, kurį organizavo Tauragės kultūros centras, pakvietė tauragiškius ir į žydų kulinarinio paveldo degustaciją.

Atvykusių į konferencijų salę laukė įvairiais tradiciniais žydiškais patiekalais nukrautas stalas. Renginio vedėja pasidžiaugė, galėdama pristatyti žydišką balaganą – taip pavadinta todėl, kad ant stalo nugulė skirtingą simbolinę reikšmę turintys patiekalai, kurie paprastai ruošiami įvairių švenčių progomis.

Vaišintasi granatais, kurių sėklos simbolizuoja Toros įstatymus, pastatyta 9 žvakių žvakidė. Įdomiu, saldžiu skoniu nustebino imberlach – deimanto formos žydiškas saldumynas. Jis gaminamas ilgai verdant tarkuotas morkas su imbieru, cukrumi ir kitais ingredientais. Sakoma, kad sunkiausia imberlach gamybos dalis yra formavimas ir džiovinimas, kad išskirtinis, kelių šimtmečių tradicijas skaičiuojantis gardumynas stalą pasiektų tobulo skonio. Taip pat buvo galima paragauti chalos – degustacijai paruošta būtent naujametinė chalos duona, kuri yra apvali, su daugiau vaisių, saldesnė. Tradiciškai ji patiekta nepjaustyta, mat žydai ją ragauja atsilauždami. Ne vieną svečią nustebino foršmakas – kapotos silkės su obuoliais ir kiaušiniais patiekalas. Pasiūlyta ir paukštienos pašteto.

Renginių ciklas „Štetlas Tauragėje“ tampa tradicija, kuria primenama apie Tauragės krašte klestėjusią žydų bendruomenę, visiškai sunaikintą per Antrąjį pasaulinį karą.

Kultūros centro organizuojamus renginius remia Lietuvos kultūros taryba ir Tauragės rajono savivaldybė.