Spalio 12 d. Tauragės kultūros centre svečiavosi lektorė ir edukatorė: Jurgita Juknaitė – Kozlova, kuri moksleiviams pravedė edukaciją apie bendravimą bei komandinį darbą. Edukacijos tikslas – lavinti mokinių intelektualaus pokalbio gebėjimus, bendravimo, aktyvaus klausymosi ir empatijos įgūdžius.

Darbas komandose ir gebėjimas bendradarbiauti – vienas svarbiausių įgūdžių žmogaus sėkmei. To galima išmokti. O jei dar gauni kūrybišką, įdomią užduotį – pastatyti neįprastą statinį, naudojant neįprastas statybines medžiagas – tai tampa nuotykiu visai komandai!

Kaip vyko šios smagios plepėjimo dirbtuvės? Dalyviai buvo suskirstomi poromis, kuriose vyko aktyvaus klausymosi pratybos. Porose jie nusprendė, kuris bus pirmasis, o kuris antrasis. Pirmieji ir antrieji gauna skirtingas instrukcijas, tačiau vienas kitam to atkleisti negali: vienas gauna užduotį kalbėti nurodyta tema, o kitas – klausytis, atliekant tam tikrą veiksmą.Kiekvienas turi galimybę po keletą kartų pabūti kalbėtojo ir klausytojo vaidmenyse, kuriais nuolat keičiasi. Kaskart skiriama kita pokalbio tema – muzika, kinas, literatūra ir kt., o klausytojui – kitoks veiksmas.

Po kiekvieno pokalbio vyksta aptarimas ir refleksija. Taip dalyviai po truputį suvokia, kokie bendravimo, aktyvaus klausymosi ir empatijos įgūdžiai yra tinkami, padedantys palaikyti pokalbį, o kurie netinkami.

Edukacijos nauda jaunimui: leidžia pastebėti bendravimo kliūtis; padeda suprasti, kokius bendravimo ir aktyvaus klausymosi įgūdžius turi ir ką reikia tobulinti; leidžia įgyti intelektualaus pokalbio bei naujos socialinės emocinės patirties; lavina bendravimo įgūdžius, kūrybiškumą ir sąmoningumą.

Antroje dalyje dalyviai buvo suskirstomi atsitiktinėmis komandomis. Kiekvienas komandos narys gavo vaidmenį, kurį turėjo atlikti viso užsiėmimo metu. Jų tikslas buvo iš makaronų bei lipnios juostelės pastatyti kuo aukštesnį bokštą dirbant komandoje.

Komandos atliko joms skirtas užduotis, diskutavo, generavo ir įgyvendino idėjas. “Statybų slėnyje“ verda darbas. Kiekviena komanda siekia išsiskirti, pastatyti originaliausią, aukščiausią ar tvirčiausią statinį.

Edukacijos nauda paaugliams ir jaunimui: padeda kiekvienam suprasti, kokius jie turi bendradarbiavimo įgūdžius, ką geba puikiai, o kur dar reikėtų pasipraktikuoti, leidžia suvokti komandos naudą ir reikšmę, lavina kūrybiškumą ir komandinio darbo įgūdžius, padeda geriau pažinti save ir kitus.

Dėkojame edukatorei bei paaugliams už turiningai praleistą laiką Tauragės kultūros centre.