Renginių apžvalgos

2022-09 Žydų istorijos ir kultūros dienos ŠTETLAS TAURAGĖJE

By 2022 25 rugpjūčio7 rugsėjo, 2022No Comments

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Tauragės rajono savivaldybė

Trečius metus organizuojamos žydų istorijos ir kultūros dienos „ Štetlas Tauragėje“ rugsėjį vėl primins apie ilgametę Tauragės žydų bendruomenę, visiškai sunaikintą vos per keletą mėnesių. Šiandien sunku įsivaizduoti žydišką Tauragę pilną sinagogų, mokyklų, parduotuvių, kurios priklausė šios bendruomenės nariams. Prieš karą Tauragėje buvo 124 parduotuvės, iš kurių 101 priklausė žydams, 5 iš 5 siuvyklų ir viešbučių valdė žydai, iš 17 restoranų ir smuklių 12 priklausė žydams. O kur dar gydymo įstaigos, malūnai, mokyklos, kultūrinės paslaugos? Žydai kartu su lietuviais ir kitomis Tauragėje gyvenusiomis tautomis kūrė miesto veidą. Holokaustas skaudžiai sunaikino Tauragės Štetlą ( jidiš kalba – bendruomenė).

Rugsėjo 13 d. 17.30 val.  siekiant atgaivinti ir šiuolaikiškai pristatyti žydų istorinę kultūrą, bus parodytas Senųjų menų studijos (Vilnius) muzikinis gatvės teatro spektaklis „Gekumen“ (jidiš kalba – sugrįžo). Spektaklį sudarys gatvės elementai – gatvės teatras, žiūrovų įtraukimas į veiksmą, žydų tradicinė ir tarpukario estrados muzika bei realūs prieškario personažai – pasitelkiami, kad atkurtų užmirštą žydiškos kultūros tarpsnį. Spektaklyje skambės daug jidiš klezmer muzikos, atlikėjai įkūnys tarpukario žydus – duonos pardavėją, batų valytoją, spaudos kiosko savininką, gydytoją. Visi šie personažai nukels žiūrovą į tuos laikus, kai Tauragėje laisvai skambėjo jidiš kalba, o pasirodyme matomus personažus buvo galima sutikti akmenuotose gatvėse. 𝐑𝐮𝐠𝐬𝐞̇𝐣𝐨 𝟏𝟑 𝐝. (𝐚𝐧𝐭𝐫𝐚𝐝𝐢𝐞𝐧𝐢̨) 𝟏𝟕.𝟑𝟎 𝐯𝐚𝐥. spektaklis prasidės Bažnyčių ir Respublikos gatvių sankirtoje, vėliau spektaklio veiksmas kartu su žiūrovais keliaus Respublikos gatve ir persikels prie Tauragės kultūros rūmų. Spektaklis pasibaigs gyvos muzikos ir šokio performansu.

Rugsėjo 16 d.  16 val. vyks edukacija „ Tauragės Štetlas tapyboje“. Edukacijos tikslas – jaunimą ir suaugusius ugdyti ir skatinti žydų istorija ir žydiškos kultūros atspindžius perteikti tapybos būdu. Užsiėmimą ves dailininkė Areta Didžionienė. Piešinys – tarsi langas, per kurį galima matyti kaip piešiantysis supranta žydų gyvenimą. Kad galėtų tikroviškiau perteikti žydiško gyvenimo subtilybes tapybos edukacijos dalyviai pirmiausia stebės gatvės teatro spektaklį „ Gekumen“. Visi tapybos darbai pateks į parodą, kuri bus pristatoma Kultūros rūmuose rugsėjo 23 d. minint Holokausto dieną. Vėliau paroda keliaus į mokyklas, kultūros įstaigas. Ateityje tęsiant projektą, tapybos darbus numatoma panaudoti atvirukų leidybai.

Rugsėjo 23 d.  15 val. vyks Atminties diena. Holokausto aukų pagerbimas žudynių vietose Antšunijos, Visbutų, Pužų, Gryblaukio, Batakių pamiškėse.

Literatūrinė – muzikinė pamoka „Tauragė, kaip ją matė ir jautė žydai” ir parodos „Tauragės Štetlas tapyboje” pristatymas prie Kultūros rūmų.

Iki susitikimo !