Balandžio 20-ąją Tauuragę garsino Pagramančio regioniniame parke prie apžvalgos bokšto įvykęs  artėjančiai Lietuvos Dainų šventei skirtas renginys. Prie Jūros ir Akmenos upių santakos pasirodė apie 350 tautinės muzikos atlikėjų. Tauragės kultūros centro bendruomenei tokio masiškumo renginys buvo didžiulis iššūkis.

Šventėje dalyvavo krašto pučiamųjų instrumentų orkestrai, chorai, šokių kolektyvai, kapelos, folkloro ansambliai. Kaip sakė renginio režisierė Algima Jusčiuvienė, nerimauta ar gamtoje pavyks sklandžiai įgarsinti renginį.

– Buvo neramu ir dėl oro sąlygų: ar nebus šalta žiūrovams, nes nėra, kur pasišildyti – viskas po atviru dangumi. Laimei, oras mūsų pagailėjo, dangus nusišypsojo ir viskas vyko sklandžiai. Džiaugiuosi įvykusiu renginiu, gera emocija. Dalyviai pamatė kitą erdvę, ne tą įprastinį miesto grindinį, kur atlikus kūrinį gali pasislėpti už scenos, – kalbėjo A. Jusčiuvienė.

Šeštadienį įvykęs atlikėjų koncertas – 2023-iųjų gruodį prasidėjęs Dainų šventės žygio per Lietuvą baigiamasis renginys. Tokie koncertai vyko dar dešimtyje šalies savivaldybių. Tauragės kultūros centro vyriausiajai renginių režisierei-etnografei A. Jusčiuvienei šiemet teko atsakomybė surengti net tris Dainų šventei skirtus renginius: Kretingoje, Marijampolėje ir Tauragėje.

Kodėl renginio vieta pasirinktas Pagramančio regioninis parkas? Pasak Tauragės kultūros centro direktorius Virginijus Bartušio, kadangi šiemet Lietuvos Dainų šventės pavadinimas-tema „Kad giria žaliuotų“, norėta būti arčiau gamtos.

– Galėjome daryti tradicinėse erdvėse: aikštėse, prie kultūros centrų, tačiau norėjosi kitokios erdvės. Džiaugiamės, kad atidarytas Pagramančio apžvalgos bokštas, kur suteka dvi upės, tai labai simboliška. Aišku, tai buvo didžiulis iššūkis, nes renginys vyko ne arti Tauragės, tačiau, laimei, mums talkino Tauragės autobusų parkas. 10 autobusų atgabeno atlikėjus iki renginio vietos. Tą pačią dieną vyko ir miškasodis, laimei, savivaldybės remiami, turėjome galimybę pamaitinti renginio dalyvius. Smagu, kad prie renginio prisidėjo bendruomenės, ir mokyklos: pagaminta 150 inkilų, kurių instaliaciją susirinkusieji išvydo renginio vietoje, – kalbėjo V. Bartušis.

Pasak Kultūros centro vadovo, šventėje dalyvavo ne tik Šimtmečio Dainų šventėje dalyvausiantys atlikėjai, bet ir mėgėjų meno kolektyvų nariai: sutelkti visi dainuojantys tauragiškiai ir rajono gyventojai.

– Labai džiaugiuosi Tauragės kultūros centro komanda, iššūkis buvo didžiulis ir mes jį įveikėme su šypsena veide. Po renginio kalbėjomės su Lietuvos nacionalinio kultūros centro vadovu Sauliumi Liausa, šis sakė „va čia tai renginys“, – džiaugėsi V. Bartušis.

Reginiui ruoštasi keletą mėnesių. Įvairios ugdymo įstaigos šventei gamino inkilus, kurių (viso 150-ies) instaliacija įkurdinta ten pat, šventės vietoje. Šventės dieną vyko ir miškasodis. Kultūros atstovai ties Lomių Žaltės gatve esančiame miško kirtime pasodino 3000 beržų.

Renginio metu Pagramančio regioniniame parke, ant Apžvalgos bokšto ugdymo įstaigų ir bendruomenių pakabinti inkilai, sugrįš į Tauragę: jie bus įkurdinti skveruose, parkuose ir kitose vietose. O Lietuvos nacionalinio kultūros centro Tauragei padovanotas interaktyvus inkilas vietą atras prie Kultūros rūmų.

Tauragės Kultūros Centras taria nuoširdų AČIŪ visiems dalyviams!
Projektą organizuoja:
Projekto partneriai:
Taurages kultūros centras
Tauragės rajono savivaldybė
AČIŪ organizatoriams, rėmėjams ir dalyviams